Hoe lang een CV ketel mee gaat is afhankelijk van veel factoren. Een van de belangrijkste factoren zijn het merk van de CV ketel, het gebruik en het onderhoud. We gaan hieronder verder naar wat de levensduur van je CV ketel bepaald en hoe lang deze gemiddeld mee zou moeten gaan.
Levensduur CV ketel: hoe lang gaat een CV ketel gemiddeld mee
Een gemiddelde CV ketel is er niet, maar de gemiddelde levensduur van een CV ketel is ongeveer 10 tot 15 jaar. De levensduur CV ketel hangt wel van meerdere factoren af zoals onder andere:
- Kwaliteit van het merk; Budget merken gaan gemiddeld 10 jaar mee en premium merken gaan gemiddeld 15 jaar mee.
- Intensief gebruik van de ketel
- Type ketel; HR, VR of Elektrisch
- Materiaal van de ketel
- Onderhoud van de CV ketel
Over het algemeen heeft elk merk CV ketel wel een instapmodel en een duurder model CV ketel. De budgetmodellen zijn vaak gemaakt van verschillende soorten kunststoffen welke kunnen smelten bij verkeerd gebruik. De duurdere modellen CV ketels gebruiken vaak metalen onderdelen.
Wanneer CV ketel vervangen
Wanneer is het tijd om je oude CV ketel te vervangen voor een nieuwe modere ketel of Elektrische ketel?
Gemiddeld vervang je een CV ketel op tijd om onnodig risico te vermijden. Het advies is om een goedkopere CV ketel te vervangen na 10 tot 12 jaar en een duurdere CV ketel te vervangen voor een nieuwe CV ketel na ongeveer 15 jaar.
Levensduur van een CV ketel verhogen
Naast een regelmatige onderhoudsbeurt zijn er meerdere dingen die je kunt doen om de economische levensduur van je huidige CV ketel of oude ketel te verhogen. Zo kun je het volgende doen om ervoor te zorgen dat je ketel langer meegaat:
- De waterdruk van je CV ketel regelmatig controleren
- De CV ketel niet onnodig uitzetten
- Een vuilafscheider plaatsen
- Regelmatig professioneel onderhoud laten plegen
Waterdruk van je CV ketel op peil houden
Om de levensduur van je CV ketel te verhogen is het belangrijk om de waterdruk op peil te houden en deze regelmatig te controleren. Als er genoeg (water)druk is hoeft de pomp van de ketel minder hard te werken om het water rond te pompen. De waterdruk van je ketel moet ongeveer tussen de 1,8 en 2 bar zijn en je kunt dit aflezen op het display van je ketel. Zakt de waterdruk hieronder zorg dan dat deze bijgevuld wordt met de kraan en een slang.
Zet je CV ketel niet onnodig uit
Laat de steker van je CV ketel altijd in het stopcontact zitten. Veel mensen halen alle stekers van huishoudelijke apparaten en ook de ketel uit het stopcontact als ze langere tijd van huis zijn of op vakantie gaan. Dit is af te raden, omdat de pomp dan niet meer werkt. Normaal gezien ‘springen’ CV ketels om de zoveel tijd even aan om te voorkomen dat alles vast zit. Als je de verwarming niet aan hebt en de ketel niet gebruikt springt de CV ketel ongeveer 15 minuten per dag aan om alles door te laten lopen.
Plaats een vuilafscheider
Oudere ketels bevatten vaak geen vuilafscheider, maar moderne CV ketels met een a-klasse pomp wel. Dit is een licht magnetische plaat welke ervoor zorgt dat kleine roestdeeltjes en vuil vanuit de radiatoren worden aangetrokken en uit het systeem gehaald worden.
Naast deze vuilafscheiders heb je ook nog luchtafscheiders en deze halen luchtbelletjes (wat zuurstof bevat) uit het verwarmingssysteem. Hierdoor wordt ook roest voorkomen, omdat zuurstof in combinatie met water en metaal kan oxideren. Daarbij stopt dit ook het tikken van radiatoren wat veroorzaakt wordt door de belletjes. Dit alles is ook nog eens efficiënter voor de ketel waardoor deze langer mee gaat dan oude ketels.
Voer regelmatig onderhoud uit
Om de levensduur van je CV ketel te verlengen is het aan te raden je ketel te voorzien van een regelmatige onderhoudsbeurt. Door je CV ketel te onderhouden voorkom je (onnodige) slijtage aan allerlei onderdelen welke ervoor zorgen dat je CV ketel voortijdig kapot gaat dan de gemiddelde levensduur. Ook moet je CV ketel harder werken als deze niet of niet goed onderhouden wordt. Dit kan weer tot gevolg hebben dat er koolmonoxidevergiftiging optreedt. In je eigen buurt vind je veel goed professionele installateur, vakman of monteur waarmee je een onderhoudscontract kunt aangaan of reparaties kunt laten uitvoeren. Zo wordt het periodieke onderhoud CV ketel een stuk makkelijker en hoef je er niet meer over na te denken. Het is wel verstandig om altijd meerdere offertes op te vragen.
Hoeveel zuiniger is een nieuwe CV ketel?
Is je CV of HR ketel afgeschreven of geeft deze veel storingen? Dan heeft een nieuwe ketel veel voordelen ten opzicht van een oude CV ketel. De voornaamste voordelen van nieuwe CV ketels zijn:
Besparing op stookkosten en je energierekening met een HR ketel
Een CV ketel is bedoelt om water te verwarmen. Als huishouden heeft het kiezen voor een nieuwe CV ketel het voordeel dat deze zuinig is. Het energieverbruik van een oudere ketel in vergelijking met een nieuwe HR ketel kan wel oplopen tot 25%. Dit komt mede doordat een HR-ketel alle gebruikte energie van het gas omzet om warm water te maken. De besparing kan oplopen tot €350,-.
Veelgestelde vragen
De gemiddelde levensduur van een CV ketel is ongeveer 10 tot 15 jaar. De levensduur CV ketel hangt wel van meerdere factoren.
1. De waterdruk van je CV ketel regelmatig controleren
2. De CV ketel niet onnodig uitzetten
3. Een vuilafscheider plaatsen
4. Regelmatig professioneel onderhoud laten plegen
Het energieverbruik van een oudere ketel in vergelijking met een nieuwe HR ketel kan wel oplopen tot 25%. De besparing kan oplopen tot €350,-.